החיים היום ופעם – המציאות משתנה, גם בנדל"ן שלנו?
מזה כמה שנים שאנחנו שומעים מכל עבר על מצוקת הדיור, על מספר השנים ומספר המשכורות הדרושים היום לשם רכישת דירה. אך האם באמת יש חדש תחת השמש? או שמדובר בתקליט חוזר?
בקמפיין שפורסם בעיתון של ההסתדרות היומית "דבר" ב-23/02/1981 (שהתבסס על נתוני הלמ"ס), הוצהר כי מספר המשכורות לרכישת דירה הוכפל משנת 1977 לשנת 1981, ועומד על 8 שנות שכר בממוצע לעומת 4 קודם!!
נבחן מספר נקודות מפנה בענף הנדל"ן מאז ועד היום:
- מסוף שנות ה-80 מחירי הדירות עלו בצורה משמעותית והמגמה נשמרה עוד עשור קדימה.
- בסוף שנות ה-90 ענף הנדל"ן בארץ נקלע למשבר חמור, אם לא החמור ביותר בתולדותיו.
- במהלך העשור הלאה החלו המחירים בענף לטפס באופן משמעותי ועקבי, ובשנת 2008 העלו המחירים את מדד המשכורות למעל 100 משכורות, שהן כ-8 שנות שכר בממוצע.
- מנתוני ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי / Organization for Economic Co-operation and Development) עולה כי ההוצאה על נדל"ן בארץ גבוהה ביחס לארה"ב, לאירופה, ולמדינות ה-OECD (בו חברות 35 מדינות).
- ביחס לארה"ב, לאירופה, ולמדינות ה-OECD (בו חברות 35 מדינות).
- על-פי דו"ח המחלקה לפיקוח תקציבי במרכז המחקר והמידע שהוגש לועדת הכספים בסוף שנת 2014, השינוי המצטבר שחל ברמת המחירים הכללית בישראל לעומת מדינות ה-OECD עומד על כ-34%, כאשר עד שנת 2008 רמת המחירים בארץ היתה נמוכה מבמדינות ה-OECD בכ-18%, ומאז 2008 זינקה מרמת המחירים במדינות ה-OECD בלמעלה מכ-10%.
- מאותו הדו"ח גם עולה כי השינוי המשקף את הערך הנקוב (=שינוי נומינלי) של דיור ואחזקת דיור בשנים אלה עמד על כ-37.5%, ואילו השינוי המשקף את כח הקניה (=שינוי ריאלי) של דיור ואחזקת דיור, לחלוטין לא הדביק אותו ועמד באותן השנים על כ-12.5%.
- מדד המשכורות עומד היום כבר על כ-13 שנות שכר בממוצע!!
- אם נבחן איפה אנחנו נמצאים לעומת מדינות אחרות, נגלה שאפילו בצרפת היקרה, דרושות פחות מ-8 שנות שכר בממוצע לרכישת דירה.
- המחיר הממוצע למ"ר בנוי במרכז פריז נמוך בכ-26% ממחיר ממוצע למ"ר בנוי במרכז ת"א, המשכורת החודשית הממוצעת נמוכה בפריז רק בכ-10% מבת"א, והריבית על המשכנתא נמוכה בפריז בכ-45% מבת"א.
- האחוז היחסי של צעירים עד גיל 40 שאינם בעלי דירה, הולך ועולה במגמה עקבית.
- הוצאת משקי הבית על דיור עומדת מינימום על כ-30% מסך ההכנסות שלה, לעומת כ-15% בארה"ב, וכ-22% במדינות ה-OECD.
- מאגר הנתונים Numbeo המספק סקירות על ערים ומדינות, מציג כי התשואה הממוצעת בת"א עומדת על כ-2% ואילו ברב מדינות ארה"ב עולה על 10% (ומגיעה גם להרבה מעבר, אך יש לנקוט ביתר זהירות ברמת תשואות גבוהות מדי).
- הפער הקיים היום בין הערך הנקוב לבין כח הקניה שלנו בפועל, מביא אותנו למצב שבו אנחנו עובדים יותר, מרוויחים פחות, וצריכים להתאים את עצמינו למציאות חדשה.