ועידת ישראל לנדל"ן – תמצית הדברים
שוק הנדל"ן 2018
ועידת הנדל"ן של גלובס הינה ועידה כלכלית חשובה בתחום הנדל"ן במשק הישראלי. הועידה משמשת במה לשיח מקבלי החלטות, אנשי עסקים, אנשי ממשלה, ארגונים חברתיים ובכירים נוספים במשק.
במסגרת דיוני הועידה עלו סוגיות של תכנון ארוך טווח לניהול תשתיות תחבורה ונדל"ן במדינה, חזון לערי העתיד, טכנולוגיות חדשות בבניה, בטיחות עובדים בענף הבניה, מהפיכות הרכב והשפעתן על הנדל"ן וכן – איך לא בימינו, גם כלכלה עירונית ומגורים שיתופיים.
לאחר סקירת הפאנלים שנערכו בועידה בחרתי לסכם ולהעלות כמה נקודות שנאה היה אילו היינו נותנים עליהן את הדעת ברמה הלאומית
5 תובנות מועידת הנדל"ן השבוע, 5 נקודות למחשבה (ו/או לפעולה, אפילו עדיף):
- אסטרטגיה לאומית והיערכות לצמיחת האוכלוסיה בשנים הבאים – מתווה ערים חדשות וישנות (לרבות ערים ערביות וחרדיות, כן גם הם חלק מהאוכלוסיה) והיקפי קליטת האוכלוסיה בהן.
- מתווה מערכות התחבורה בהתאם ופריסה רחבה יותר של תחנות רכבת להנגשת השימוש בהן.
- פישוט הליכי התכנון אחת ולתמיד – המרת תכניות בנין עיר מפורטות שכל אחת מהן מקנה זכויות אחרות בכל תא שטח ונתונה גם לפרשנויות שונות, והמרתן לעבודה עם תכניות מתאר המנחות לייעוד ושימושים ולהיקף זכויות ע"ב מכפלת של שטח הקרקע (רח"ק=רצפה חלקי קרקע), ומתווה אדריכלי (המפרט מספר קומות, חזיתות, סגנון בניה ועוד) – הגיע הזמן שנבין שמה שטוב לערים בינלאומיות עם ריבוי בנייה קלאסית יכול להיות מספיק טוב גם כאן, ויכול לייעל ולפשט את התהליכים ואת הליכי האישור והרישוי התכנוניים.
- פנינו לאן בתעסוקה – במקום להמשיך ולבנות מגדלי משרדים בהיקף בלתי מבוקר, רצוי לנתח את הצרכים ואולי אף לתת תמריצים לחברות שמעסיקות את עובדיהם, אפילו על בסיס חלקי, מהבית. ולהתיר באזורים מעורבים המרת משרדים למגורים בהליך מקוצר. מה שטוב לאנגליה כנראה יכול להיות טוב גם כאן.
- הגדלת היצע השכירות ותימרוץ ניכר יותר לבניה לשכירות לטווח ארוך, ותימרוץ הציבור לשכירות לטווח ארוך – הגיע הזמן שבשנת 2018 נבין גם כאן שיש אפשרות אחרת. זה לא הכרח המציאות לרכוש דירה בבעלות ולהיחנק עם משכנתא גבוהה במשך 30 השנים הבאות.